Al altijd en overal heeft de mens met de dieren samengeleefd.
De mens, zelf een diersoort, heeft een veelzijdige band met dieren die hij in de loop der tijden steeds heeft weten uit te breiden.
In de vroegste tijden moet de mens zich evenwaardig gevoeld hebben met de dieren: ze jaagden immers op elkaar met gelijke ‘natuurlijke’ wapens.
Nu eens won de mens, dan eens het dier.
Men doodde en men at.
Voorraden werden niet aangelegd.
Grote, krachtige, giftige, listige of zeldzame dieren kregen een godenstatus: de mens plaatste zich onder bepaalde dieren, men aanbad en vereerde ze.
In sjamanistische tradities verbond men zich met de geest of de spirit van dieren om zich van hun kwaliteiten te kunnen bedienen.
Een revolutie moet zich voltrokken hebben toen de mens het vuur begon te beheersen en efficiënte wapens begon te smeden..
Een nieuwe revolutie moet zich aangediend hebben toen de mens zijn nomadenbestaan achter zich liet en overschakelde naar veeteelt en landbouw.
Vanaf toen is de mens het dier beginnen knechten, voor zijn kar spannen en onder controle houden.. Tot op heden is dat niet meer opgehouden.
Hoe staat het dier er vandaag voor?
– Miljoenen dieren die op industriële wijze gekweekt zijn, worden dagelijks geslacht om op te eten.
– Met onze huisdieren onderhouden we vriendschapsbanden en wisselen we genegenheid uit. Ze worden echter ook vaak gebruikt om onze status op te krikken of om frustraties op af te reageren of om gevoelens die we elders niet kwijt kunnen op te projecteren.
– Sommige diersoorten worden in deze 21ste eeuw nog steeds gedood voor hun pels, hun tanden, hoornen en/of hun magische krachtessenties.
– Sommige diersoorten worden nog steeds vervolgd en uitgeroeid omdat ze in religieuze boeken (de slang) en sprookjes (de wolf) een vernietigende rol toebedeeld krijgen.
– Op sommige weerloze diersoorten worden nog steeds proeven uitgevoerd die de farmaceutische en de cosmetische industrie ten goede moeten komen.
– Veel diersoorten sterven uit of worden met uitsterven bedreigd. De mens neemt steeds meer terrein in, zodat dieren die veel territorium nodig hebben om te kunnen overleven, in gevaar komen. De industrialisatie en de daarmee gepaard gaande lucht- en watervervuiling, de klimaatsverandering, het smelten van de ijskappen, de plasticsoep, enz. maken het leven van veel dieren niet langer mogelijk…
Anderzijds..
– Tot op vandaag zijn er mensen en lokale culturen die de diepste band onderhouden en bewaren die de menselijke geest met een dier kan hebben. In het sjamanisme ontwikkelen mensen via discipline en strikte leefregels geestelijke contacten met dieren, die op hun beurt de mens helpen als gids of tussenpersoon naar andere dimensies.
– Dieren en dierengedrag wordt onderzocht. Wat is een dier? Men wil weten wat het werkelijke verschil is tussen mens en dier. Men zoekt naar intelligentie en emoties bij dieren. Men onderzoekt onophoudelijk naar hun manier van communiceren en men vorst naar hun potentieel om te spreken..
– Het dier is niet weg te denken uit de kunst!
Sedert de vroegste rotstekeningen tot op heden worden diersoorten getekend, geschilderd, geboetseerd, gegoten, geëtst, gesculpteerd.. Ze worden bezongen en bedanst. Ze staan model voor meubelen, gebruiksvoorwerpen, juwelen, speelgoed, games, films…!
Een Salon Belge ‘Heilig dier – Lekker dier’ tracht het dier in onze samenleving een gezonde en respectvolle plaats te geven.
Deze Salon Belge bestaat uit een tentoonstelling rond het dier in de kunst, gepaard met een causerie maar ook met een heerlijk verfijnde, exquise maaltijd… zonder dier!
Doel van deze Salon Belge:
de banden tussen mens en dier versterken, contact met het stuk natuur dat we zelf zijn, bewustmaking rond vegetarisme.
Deze Salon Belge kan overal plaatsvinden:
– we beschikken over een aangename locatie met tentoonstellingsruimte, een echt salon waar er plaats is voor 15 tot 40 personen;
– we hebben een prachtige, authentieke locatie buiten, een stukje wilde natuur in de stad waar we met wel 100 mensen kunnen samenkomen..
– we kunnen ook gebruik maken van een ruime loods of hangaar als we met velen zijn, of als we meer plaats nodig hebben;
– een Salon Belge kan overal plaatsvinden waar u vraagt: in ons land, buiten ons land, van Berlijn tot Los Angeles!
– u kan ons vragen om een Salon Belge op uw eigen locatie te houden..